Què és EDIFICIS FERITS?

El projecte Edificis ferits, té per objectiu recollir i difondre el patrimoni i la memòria dels bombardeigs de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Actualment es poden veure una gran quantitat d’edificacions a tot el territori on es poden apreciar els diversos efectes materials que tingueren els bombardeigs: els impactes de metralla que les bombes van deixar al seu pas, els buits i les transformacions a la trama urbana i els espais o elements memorialístics.

Ens hem proposat registrar tots aquests vestigis  visibles amb la teva ajuda i poder socialitzar i interpretar els resultats d’aquestes empremtes que avui romanen encara. Així, Edificis Ferits és molt més que un espai web, és un espai col·laboratiu on entendre el passat a partir de l’activitat del present i al revés, apropant-nos als espais de rereguarda durant la Guerra Civil.

Com ho fem?

Reconceptualitzem a partir del present, la història dels bombardeigs per entendre la destrucció i afectació social que va comportar. 

La peculiaritat d’aquest projecte és precisament la unió de la recerca històrica amb les tecnologies digitals a través d’aquesta plataforma participativa, incorporant la població en la investigació, aplicant l’anomenada Ciència Ciutadana. El seu origen sorgeix de la conceptualització d’una nova metodologia de recerca anomenada <<l’Arqueologia dels bombardeigs>>.

Edificis Ferits dona a conèixer la història, la memòria i el patrimoni dels atacs aeris sobre les diverses poblacions del territori durant la guerra civil, al mateix temps que fomenta la participació activa de la població en la recerca i la recollida de vestigis i memòries. A més, crea eines per a la difusió i a la construcció d’una investigació participativa que transcendeixi els límits de la comunitat científica i s’imbriqui amb la societat.

Una de les eines que tenim per assolir part d’aquests objectius queden plasmats en aquest mapa interactiu i participatiu. La seva aplicació permet arribar a un extens ventall com el de la gestió i commemoració col·lectiva de la memòria, o la seva precisió documental.

Qui ens dona suport?

Edificis Ferits és un projecte promogut per l’Associació Memòria Soterrada, una entitat que té per finalitat fomentar el coneixement sobre el patrimoni i promoure la seva difusió, recuperació i valorització.