Què és EDIFICIS FERITS?

El projecte Edificis ferits, té per objectiu recollir i difondre el patrimoni i la memòria dels bombardeigs de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Actualment es poden veure una gran quantitat d’edificacions a tota Barcelona on es poden apreciar els impactes de metralla que els bombardeigs van deixar al seu pas, sent un dels espais més icònics la plaça de Sant Felip Neri.

Ens hem proposat registrar tots aquests vestigis  visibles amb la teva ajuda i poder socialitzar i interpretar els resultats d’aquestes empremtes que avui romanen encara. Així, Edificis Ferits és molt més que un espai web, és un espai colaboratiu on entrendre el passat a partir de l’activitat del present i al revés, apropant-nos als principals centres urbans de la rereguarda catalana durant la Guerra Civil.

Com ho fem?

Reconceptualitzem a partir del present, la història dels bombardeigs per entendre la destrucció i afectació social que va comportar. 

La peculiaritat d’aquest projecte és precisament la unió de la recerca històrica amb les tecnologies digitals a través d’aquesta plataforma participativa, incorporant la ciutadania en la investigació, aplicant l’anomenada Ciència Ciutadana. El seu origen sorgeix del disseny d’una nova metodologia de recerca anomenada <<l’Arqueologia dels bombardeigs>>.

Edificis Ferits dona a conèixer la història, la memòria i el patrimoni dels atacs aeris feixistes sobre Barcelona durant la guerra, al mateix temps que fomenta la participació activa de la ciutadania en la recerca i la recollida de vestigis i memòries. A més, crea eines per a la difusió i a la construcció d’una investigació participativa que transcendeixi els límits de la comunitat científica i s’imbriqui amb la societat.

Una de les eines que tenim per assolir part d’aquests objectius queden plasmats en aquest mapa interactiu i participatiu. La seva aplicació permet arribar a un extens ventall com el de la gestió i commemoració col·lectiva de la memòria, o la seva precisió documental.

Qui ens dona suport?

Edificis Ferits és un projecte promogut per l’Associació Memòria Soterrada, una entitat que té per finalitat fomentar el coneixement sobre el patrimoni i promoure la seva difusió, recuperació i valorització.